BRAINS BEFORE BEAUTY

 

DEZE UITDRUKKING, VRIJ VERTAALD “EEN GEZONDE GEEST IS BELANGRIJKER DAN EEN MOOIE VERPAKKING”, VAT MIJN VISIE BIJ HET FOKKEN VAN LANGHARIGE HOLLANDSE HERDERSHONDEN HEEL GOED SAMEN.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het karakter van de honden is en blijft het belangrijkste criterium bij de keuze voor het inzetten van honden in onze fokkerij. Stabiliteit en betrouwbaarheid zijn daarbij sleutelwoorden.
Dat betekent overigens niet dat de honden waarmee we fokken slome duikelaars zijn.Een goede langhaar hollander is in onze visie een hond die het uiten van zijn temperament kan aanpassen aan de situatie.
Wat dat betreft lijken de hollanders, zoals we ze meestal noemen, veel op de IJslandse paarden, die onder vrijwel alle omstandigheden “koel in de kop” blijven, maar waar het “ijslands vuur” uitspettert wanneer dat van ze gevraagd wordt.

 

 

Een gezond lijf is daarbij vanzelfsprekend. Een aantrekkelijk uiterlijk is daarbij meegenomen, maar geen must.
Smaken verschillen, waardoor het ideaalbeeld van de een niet het schoonheidsideaal is van de ander.
Vooral kleur is bij een langhaar betrekkelijk. Pups zijn vaak echte toverballen die eenmaal volwassen vaak een stuk lichter of donker blijken uit te vallen als hun puppyvacht doet verwachten.
Naar onze mening maakt dat niets uit, als je de hond hebt die bij je past is zijn dingen als “kleur” volstrekt onbelangrijk.

 

Omdat wij het karakter zo belangrijk vinden, wordt de keuze voor een bepaalde pup pas gemaakt als de pups ongeveer 7 weken oud zijn en nadat de puppytest heeft plaats gevonden, zodat de kans op een optimale “match” tussen pup en aspirant-eigenaar maximaal is.